Is elektrisch roken iets voor mij?

Is elektrisch roken iets voor mij?

Als je nog nooit gerookt hebt, dan is het natuurlijk niet slim om er, op welke manier dan ook, mee te beginnen. Hoe je het ook wendt of keert, het inhaleren van nicotine is niet gezond en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. De e-sigaret prijs hangt af van het type model. Voor circa 30,00 euro heb je een prima elektrische sigaret.

Het is dus een fabel om te denken dat het gebruik van de e-sigaret gezond zou zijn of zelfs gezonder dan ‘gewoon' roken. Maar als je al jaren probeert van het roken af te komen en dat lukt je maar niet, dan kan de e-sigaret een uitkomst zijn. Op steeds meer plaatsen is roken immers verboden. In de horeca mag het niet meer, ook niet in de speciale rookruimtes. Als je tijdens een avond uit niet steeds naar buiten wilt lopen om te kunnen roken dan kan de e-smoker een uitkomst zijn.

Hoe lang blijft e-smoking nog toegestaan?
Op dit moment is de e-sigaret toegestaan op plaatsen waar gewoon roken niet meer mag. Hoe lang dat zo blijft is onzeker. De regering wil roken ontmoedigen en dus wordt er ook zeker kritisch naar de e-sigaret gekeken. Het is daarom zeker denkbaar dat er een moment komt dat ook e-smoking verboden wordt, bijvoorbeeld in de horeca of op andere plaatsen. In andere landen moet je ook zeker oppassen met het gebruik van de e-smoker, want dit is lang niet overal toegestaan. Een boete in het buitenland kan bovendien fors hoger uitpakken dan wat je hier in Nederland gewend bent.

Kan ik van het roken afkomen als ik ga e-smoken?
Voor sommige mensen kan het gebruik van de e-sigaret een hulpmiddel zijn om van het roken af te komen. Ten eerste krijg je geen teer meer binnen, want die stof zit niet in de vloeistof die voor de e0-sigaret wordt gebruikt. Maar de verslavende nicotine is er natuurlijk nog wel. Handig bij de e-sigaret is dat je navullingen kunt kopen die een bepaalde hoeveelheid nicotine bevatten. Je kunt dus op die manier langzaam minderen. Als cold turkey stoppen met roken voor jou niet werkt, dan zou je het op deze manier natuurlijk wel kunnen proberen.

Nadelen van de e-sigaret als je wilt stoppen met roken
Een belangrijk nadeel van het gebruik van de e-sigaret als je wilt stoppen met roken is dat je de handelingen van het roken niet afleert. Je loopt nog steeds met een sigaret tussen je vingers, je inhaleert de damp en je krijgt in veel gevallen nog altijd nicotine binnen, al zijn er ook navullingen verkrijgbaar die geen nicotine bevatten. Veel rokers missen het gevoel van de sigaret in de hand en de handeling van het roken. Dat leer je natuurlijk niet af met de e-smoker.

Begeleiding als je stopt met roken
Steeds meer ziektekostenverzekeraars vergoeden programma's en hulpmiddelen om te stoppen met roken. Dat is natuurlijk niet vreemd. Roken is aantoonbaar een gezondheidsrisico en geeft dus een grotere kans op hoge ziektekosten. De verzekeraars willen rokers daarom graag helpen om ermee te stoppen. De e-smoker wordt hierbij overigens niet ingezet, het gaat dan om specifieke hulp bij het stoppen. Lees als je hier gebruik van wilt maken dus goed de voorwaarden van je verzekeraar, voordat je kosten gaat maken die wellicht niet voor vergoeding in aanmerking komen.

Zie ook stadionfakkel roze