Rookmelder verplicht

Een rookmelder is een apparaat dat ontworpen is om rook te detecteren en een luid alarm af te geven om de aanwezige personen te waarschuwen voor een brand. Het is een zeer belangrijk apparaat in elke woning omdat het mensen de tijd geeft om veilig te ontsnappen voordat de situatie te gevaarlijk wordt. In Nederland is het hebben van rookmelders verplicht gesteld door de overheid om de veiligheid van huishoudens te vergroten.

Waarom is een rookmelder verplicht gesteld?

Een brand kan zich in een zeer snel tempo verspreiden en in korte tijd tot grote schade en letsel leiden. Rookmelders kunnen ervoor zorgen dat mensen tijdig gewaarschuwd worden voor brand en rookontwikkeling. In Nederland zijn er jaarlijks zo'n 100 dodelijke slachtoffers bij brand en dat aantal moet omlaag. Door het verplicht stellen van rookmelders wil de overheid dit aantal verlagen en het aantal gewonden en doden door brand verminderen.

Waar moeten rookmelders geplaatst worden?

In Nederland moeten rookmelders verplicht worden geïnstalleerd op iedere verdieping van een woning en in elke slaapkamer. Dit betekent dat een woning met meerdere verdiepingen meerdere rookmelders nodig heeft. Het is ook belangrijk om de rookmelders op de juiste plek te plaatsen om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen.

In de eerste plaats moeten rookmelders in elke slaapkamer worden geplaatst. Dit komt omdat mensen meestal slapen wanneer er brand uitbreekt en zich vaak niet bewust zijn van de gevaren. Door rookmelders in elke slaapkamer te plaatsen, kunnen mensen tijdig gewaarschuwd worden en de woning veilig verlaten.

Daarnaast moeten rookmelders worden geplaatst op iedere verdieping van de woning. Dit komt omdat rook snel stijgt en zich verspreidt door de lucht. Rookmelders op meerdere verdiepingen kunnen ervoor zorgen dat mensen tijdig gewaarschuwd worden voor rook en brand op andere verdiepingen van het huis.

Het is ook belangrijk om rookmelders op de juiste plaats te plaatsen. Rookmelders moeten op het plafond worden gemonteerd en minstens 50 centimeter verwijderd zijn van de muur om de luchtstroom te maximaliseren. Als het plafond schuin is, moet de rookmelder dichter bij het hoogste punt van het plafond worden geplaatst.

Welk type rookmelder moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten rookmelders op de markt die elk een ander type brand kunnen detecteren. Er zijn Hitte melders en optische rookmelders. Optische rookmelders zijn de meest voorkomende en worden aanbevolen door brandweer en overheid.

Optische rookmelders gebruiken een lichtsensor om de rook te detecteren. Wanneer er rook in de kamer komt, wordt het licht geblokkeerd en wordt er een alarm afgegeven.

Een hittemelder wordt vaak in een keuken of garage gebruikt.
Dit omdat een hittemelder tegen een klein beetje rook kunnen en zijn niet gevoelig voor stof.
Omdat er in een keuken altijd wel een beetje rook vrij komt is een optische rookmelder minder geschikt in een keuken.
Daarom gebruiken we een hittemelder in de keuken.
Die geeft minder vaak een valse rookmelding omdat die op hitte werkt.