Wat laat je zien in een productvideo?

Een productvideo is, zoals de naam al doet vermoeden, een video over het product. Een productvideo laten maken houdt in dat je uniek promotiemateriaal in handen hebt om het product in kwestie mee aan te prijzen. In een productvideo laat je de unieke voordelen van het product zien. Je toont wat je ermee kunt en hoe je het in het dagelijks leven gebruikt. Net zoals politieke partijen campagnefilms maken en langs deuren gaan om de zwevende kiezer voor zich te vinden, zo zetten bedrijven productfilms in om twijfelende potentiële klanten voor zich te winnen. De productvideo is de lekker sappige worm aan de vishaak. Wat zijn nu eigenlijk de kosten van een video laten maken? In de praktijk is dit van vele factoren afhankelijk. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil, maar ook voor een paar honderd euro klaar zijn.

Lanceren van een product


Breng je een nieuw product op de markt en wil je direct laten zien wat dit de consument te bieden heeft? Je vat het het krachtigst samen met een productvideo. Met de productfilm kun je naar de lancering van het nieuwe product toewerken. Film is veel indrukwekkender dan een simpel plaatje. Je kunt niet alleen audio toevoegen, maar ook nog eens bijzondere effecten. Daarnaast kun je in enkele bewegingen uitbeelden hoe je het product in de praktijk gebruikt.

Kracht van storytelling


Bij een productvideo is storytelling ook van belang. Anders kun je net zo goed een reeks losse plaatjes gebruiken. Product storytelling houdt in dat je een verhaal om het product heen bouwt. Een indrukwekkend verhaal roept sterke emoties en positieve associaties op. Bij zaken als parfum en deodorant willen producent graag de associatie van status, macht, rijkdom, luxe en weelde oproepen. Gaat het om een huishoudelijk product, dan is de meest gebruikte associatie natuurlijk ontspannenheid of zorgeloosheid. Het is van belang dat je het product in de juiste setting plaatst en duidelijk maakt hoe het een aanvulling is in het dagelijks leven.

Tips voor productvideo's


Productvideo (laten) maken? Neem deze tips mee in het ontwerp:

  • Zorg voor een korte video


Of liever: een bondige video. Zorg dat je alle hoofdzaken bespreekt, maar doe dit in zo min mogelijk woorden en zo min mogelijk tijd. In 60-75 seconden moet het verhaal wel verteld zijn.

  • Begin met een script


Een bondig verhaal vertellen? Dat begint met het opstellen van een script. Zo wordt het ook makkelijker hoofd- van bijzaak te onderscheiden en alle overbodige informatie te schrappen.

  • Tone of voice bepalen


Weet tot wie je je richt: jonge ouders, ouderen, mannen, vrouwen, werkenden, etc. Bij elke doelgroep hoort een eigen tone of voice en die moet je gedurende de gehele video aanhouden.